Gewicht controleren

De Bulletproof Lifestyle zorgt ervoor dat je je ideale gewicht moeiteloos bereikt en vasthoudt. De Lifestyle richt zich op wat je wanneer eet, een goede nachtrust, het gebruik van de juiste supplementen en een beperkte lichamelijke training. 

Een onderdeel van de Bulletproof Lifestyle is het Bulletproof Dieet. Binnen dit dieet gelden o.a. de volgende principes. Eet weinig koolhydraten en veel vet en doe aan Bulletproof intermittent fasting.

Bulletproof Dieet is een cyclisch ketogeen dieet

Het Bulletproof Dieet verschilt erg van andere diëten. Het is een koolhydraatarm dieet en, meer specifiek, een cyclisch ketogeen dieet. Cyclisch ketogeen betekent dat je het grootste gedeelte van de week in een staat van ketose bent. Ketose is een stofwisselingsvorm waarbij er geen koolhydraten in de spieren aanwezig zijn. Als er geen koolhydraten in de spieren aanwezig zijn gaat het lichaam ketonen aanmaken. Het lichaam maakt deze ketonen aan door lichaamsvet of vetten in de voeding om te zetten naar ketonen die als brandstof gebruikt worden door het lichaam. Daarom stimuleert het Bulletproof Dieet rechtstreeks de vetverbranding.

Een ketogeen dieet heeft een aantal bijkomende voordelen ten opzichte van diëten met een groot aandeel koolhydraten. Bij een ketogeen dieet zijn er geen schommelingen in de bloedsuikerspiegel en verdwijnt uiteindelijk de behoefte aan zoetigheid en junkfood. Het dieet is daarom makkelijker vol te houden dan andere diëten.

Het Bulletproof Dieet staat een of twee keer per week de consumptie van een grote hoeveelheid koolhydraten toe. Dit wordt ook wel een “refeed” genoemd. De koolhydraten van de refeed worden voornamelijk opgeslagen in de lever en spieren, en zorgen ervoor dat bepaalde hormonen die van invloed zijn op het vetverlies weer worden “gereset”. Na een wekelijkse of tweewekelijkse refeed zal je lichaam weer sneller vet verbranden. Daarmee optimaliseert het Bulletproof Dieet de hormonen die aan de basis liggen van de vetverbranding.

Een ander voordeel van het Bulletproof Dieet is dat je een grote hoeveelheid hoge kwaliteit vetten consumeert. Door de hoge kwaliteit vetten krijg je een verzadigd gevoel, langdurige energie en zelfs een verbeterde vetverbranding. Inderdaad, door meer vet te eten verbrand je vet! Deze hoge kwaliteit vetten ontbreken vaak bij andere diëten. Voorbeelden van hoogwaardige vetten zijn XCT en Brain Octane olie. Naast het feit dat deze oliën het bereiken van een ideaal gewicht makkelijker maken, geven ze bij consumptie ook urenlange fysieke en mentale energie.

Bulletproof intermittent fasting voor vetverbranding en herstel

Bulletproof intermittent fasting is een protocol waarbij je de tijd van de dag waarin je voedsel eet beperkt tot 6 uur. De overige 18 uur eet je dus niets en ben je aan het vasten. Dit helpt om vet te verbranden, welvaartsziekten te voorkomen, spieren te ontwikkelen en de weerstand te vergroten. De makkelijkste manier van intermittent fasting is het overslaan van het ontbijt. Dat is voor de meeste mensen zwaar. In het Bulletproof intermittent fasting protocol kan je echter Bulletproof coffee als ontbijt drinken. Je lichaam blijft dan nog steeds in een staat van vasten terwijl je geen honger hebt. Bulletproof Coffee is een mix van koffie met XCT olie of Brain Octane olie en boter van gras gevoerde koeien.

Veel mensen op het Bulletproof Dieet gebruiken in de ochtend het Bulletproof Coffee recept als ontbijt. ‘s Middags en ‘s avonds eten ze hoge kwaliteit eiwitten, groenten en vetten. De nadruk op hoge kwaliteit voedingsstoffen zorgt er niet alleen voor dat het dieet op de lange termijn goed vol te houden is, maar dat het ook nog eens gezond is. Het dieet kost daarom bijna geen wilskracht.

Bulletproof Protein fasting voor reiniging van je cellen

Het Bulletproof dieet adviseert om een dag per week maximaal 15 gr eiwitten te eten. Minder is lastig omdat er ook in veel groenten eiwitten zitten. Een drastische verlaging van de proteïne inname leidt tot autofagie. Autofagie is een situatie waarin je lichaam afvalstoffen in je cellen gaat verbranden voor energie. Het is in feite een natuurlijk reinigingsproces. Het handigste is om de proteïne fasting te combineren met een koolhydraat refeed dag. Voor veel mensen helpt Bulletproof Protein Fasting om een nieuw plateau van gewichtsverlies te bereiken.

Vermijden van anti-nutriënten

In veel voeding zitten verborgen anti-nutriënten die een grote invloed op je gezondheid kunnen hebben. Deze kunnen een chronische ontstekingsreactie veroorzaken. Zij veroorzaken irritaties in de darmen waardoor het immuunsysteem wordt getriggerd. Of ze tasten het ontgiftings- en herstelsysteem van het lichaam aan. Ze spelen een grotere rol in hoe je je voelt dan je denkt. Het doel is om de immuun response te beperken door minder voeding met anti-nutriënten te eten en voedsel te vermijden die je immuunsysteem triggert. Iedereen kent wel de meest voor de hand liggende giftige stoffen zoals conserveringsmiddelen, kleurstoffen en pesticiden. Minder bekent zijn de anti-nutriënten in planten die ze helpen te beschermen tegen de consumptie door dieren. De meest voorkomende zijn lectines, fytaten, oxalaten en schimmels (mycotoxins). Lectines komen voor in de nachtschade familie zoals tomaat, aubergine, paprika en aardappel. Sommigen zijn er meer gevoelig voor dan anderen. Fytaten komen voor in granen, noten en zaden. Oxalaten komen onder meer voor in boerenkool, spinazie, peper en amaranth. De Bulletproof Diet Roadmap bevat een overzicht welke voeding je beter kunt vermijden en welke je kunt testen om te bepalen of je er gevoelig voor bent. In het Bulletproof Diet Boek vind je veel meer informatie over anti-nutriënten en waarom ze slecht voor je zijn. Een slecht functionerend immuunsysteem kan afvallen beperken of zelfs onmogelijk maken!

Supplementen voor verdere optimalisatie

Als aanvulling op het Bulletproof Dieet kunnen supplementen helpen op gebieden waarbij het inpassen van het dieet tijdens het dagelijks leven mogelijkerwijs tekort schiet. Ook kunnen de supplementen de weg naar het bereiken van het ideale gewicht vergemakkelijken. Een voorbeeld van een all-round supplement dat uitstekend is op het gebied van vetverlies is "Natural Stacks Prebiotic + Resistant Starch". Dit supplement voorkomt schommelingen in je bloedsuiker, geeft een langdurig verzadigd gevoel waarbij er geen honger ontstaat - en het zorgt ervoor dat als je koolhydraten eet, deze optimaal opgenomen worden in de spieren en minder snel als vet worden opgeslagen.

Voldoende slaap is randvoorwaarde voor gewichtsverlies

Slaap is de basis voor een optimaal functionerend lichaam. Je kunt alles doen met voeding en sport, maar als je herstel ‘s nachts niet op orde is gaat het niet werken. We hebben diverse artikelen geschreven met tips om beter te slapen. Deze hebben betrekking op het tijdstip waarop je eet, supplementen en tools die je kunnen helpen om te ontspannen zoals de Sleep Induction Mat.

Train kort en krachtig

Het idee achter de Bulletproof lifestyle is om een toestand te komen waarin je je goed voelt en veel energie hebt terwijl je zo min mogelijk tijd besteedt aan training. Krachttraining is de beste vorm van training. Het verhoogt het testosteron- en groeihormoon (HGH ), vergroot je spiermassa en insuline gevoeligheid, activeert je metabolisme (stofwisseling). HGH bevordert je prestaties en vertraagt veroudering. Hoe meer spiermassa en hoe hoger je insuline gevoeligheid, hoe beter je vet kunt verbranden. Met een goed metabolisme kan je lichaam snel voedingsstoffen (calorieën) omzet in energie. Testosteron bevordert je spiermassa, spierkracht, libido, geheugen en draagt bij aan het voorkomen van botontkalking en hart- en vaatziektes. Je kan krachttraining afwisselen met High Intensity Interval Training. Voor een amateursporter is een schema van de ene week krachttraining, de andere week high intensity interval training voldoende. Dat komt neer op een investering van 4x 15 minuten per maand.